• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Denizli

Valilikler

T.C Kale Kaymakamlığı
T.C Kale Kaymakamlığı
T.C Kale Kaymakamlığı
  • KAYMAKAMLIK
    Kaymakam Görev Yapmış Kaymakamlar Kaymakamlık Birimleri İlçe Protokol Listesi Muhtarlarımız
  • KALE
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı 3091 Taşınmaz Mal Zilyetliği Etik Komisyonu
  • GÜNDEM
    Haberler Duyurular
  • İLETİŞİM
°C
21
Nisan2021
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • KAYMAKAMLIK
    • Kaymakam
    • Görev Yapmış Kaymakamlar
    • Kaymakamlık Birimleri
      • İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü
      • Sivil Toplumla İlişkiler Bürosu
    • İlçe Protokol Listesi
    • Muhtarlarımız
  • KALE
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İlçe Jandarma Komunatlığı
      • İlçe Emniyet Amirliği
      • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İlçe Müftülüğü
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
      • İlçe Mal Müdürlüğü
      • İlçe Sağlık Müdürlüğü
      • İlçe Tapu Müdürlüğü
      • İlçe Orman İşletme Şefliği
      • İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İlçe Halk Kütüphanesi
      • İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü
      • Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü
      • Devlet Hastanesi
    • Kamu Hizmet Standartları
    • Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı
    • 3091 Taşınmaz Mal Zilyetliği
    • Etik Komisyonu
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
  • İLETİŞİM

KALE BİBERİ

TSE tescilli Kale biberi, kış için kurutulmak üzere iplere dizilerek asılıyor. İpe geçirildiğinde yeşil olan, kuruduğunda ise rengi kırmızıya dönüşen biberler asılan duvarlarda ilginç görüntüler oluşturuyor.
Denizli’nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verilen Kale biberi, kurutularak kışlık yiyecekler arasında yerini alıyor. Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, yöre halkı tarafından tarlalardan toplanıp tek tek ipe geçirilerek evlerin balkonlarına ya da lokantalara asılıyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor. Denizli-Muğla yolu üzerinde bulunan işletmelerde duvarlara asılan biberler, yoldan geçen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Biberler, talep üzerine yurdun çeşitli bölgelerine salçalık, kurutulmuş ya da pul biber şeklinde kargo yoluyla da ulaştırılıyor. Biberleri iplere geçirme aşamasında gündelikçi işçiler çalışıyor. Biberler dizilip asıldıktan sonra ortalama 1-1,5 ayda kuruyor. Bölge sakinleri, biberin lezzetinin toprağın, suyun ve havanın farklılığından olduğunu dile getiriyor.
 
 
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 
  • Resmi Gazete
  • Kullanım ve Gizlilik
  • Erişilebilirlik
  • İlan.gov.tr
Hürriyet Mahallesi, Atatürk Cad., No:26 20570 Kale/Denizli
(0258) 671 30 34